Výstava ENKAUSTICKÝCH obrázků Paní MILADY JANOUCHOVÉ

06.08.2016 17:44

ÚSPĚCH VÝSTAVY ENKAUSTICKÝCH OBRÁZKŮ

 

    Ve dnech 18. července – 4. srpna 2016 proběhla v prostorách Komunitního centra v České Lípě VÝSTAVA ENKAUSTICKÝCH OBRÁZKŮ Milady Janouchové. Výstavu navštívilo 89 zájemců.

    Enkaustika je jedna z nejstarších malířských technik antického původu, při níž se používalo barviv třených s voskem. Po dokončení se tato malba horkem spojovala a vpalovala do podkladu, byla napojena voskem, tj. enkaustována. Podle některých badatelů však již tuto metodu používali ve starém Egyptě na zdobení válečných lodí zhruba před 5 tisíci lety!

    Enkaustická  malba, dnes známá jako malování horkým voskem, využívá horký včelí vosk, do kterého jsou přidány barevné pigmenty. Tato tekutá pasta je poté různými způsoby aplikována na různé povrchy- dřevo, plátno, leštěný papír. Jako nástroje dnes slouží umělcům speciální žehličky, horkovzdušné pistole, kovové štětce.

    Výstava vzbudila mezi návštěvníky veliký zájem a bylo dohodnuto, že  do konce roku proběhne setkání s p. M. Janouchovou, která zájemcům předvede, jak se pomocí této techniky dá malovat, s tím, že si to budou moci sami vyzkoušet.